Esne eta esnekiak
Goi-mailako proteina, laktosa, bitamina (A, D, B2 eta B12), eta kaltzioaren iturri bikaina da.
Gomendaturiko maiztasuna | Anoa baten pisua (gordinik eta garbi) | Etxeko neurriak |
2-3 eguneko anoa | 200-250 ml esne 200-250 g jogurt 40-60 g gasna ondu 80-125 g gasna fresko | Esne basokada/katilukada bat 2 jogurt 2-3 gasna-xerra zati indibidual bat |
Iturria: SENC eta semFYC
Baztanen ditugunak:
Ahuntz-gasna
Ardi-esnea
Sasoia: Abendutik ekainera arte.
Errezetak
Ardi-gasna
Sasoia: Urte osoan.
Errezetak
Baratxuri-zopa krematsua arrautza eskalfatuarekin
Intxaur, gasna eta olibeko gaileta gaziak
Ogi eta gasna bolak tomate saltsan
Saiheskiak ardi-gasna parmentierrarekin eta piper-kremarekin
Behi-esnea
Sasoia: Urte osoan.
Errezetak
Muskuiluak esne, azafrai eta laranja-lore zoparekin
Behi-gasna
Sasoia: Urte osoan
Errezetak
Gasna, porru eta piper enpanada
Hostore-karakolak oilasko, behi-gasna eta piku marmeladarekin
Labean erretako tomate, tipula eta gasnaren entsalada beroa
Leka, txistor eta gasna frittata
Behi-jogurta
Sasoia: Urte osoan.
Errezetak
Amuarrain-tartarra jogurt zoparekin eta ahuakate mahonesarekin
Dilista eta jogurt krema hotza
Oilasko-hegal kurruskariak jogurt-saltsarekin
Txitxirio-entsalada epela jogurt saltsarekin
Zenderebena
Sasoia: Gasna egitearena bera.
Errezetak